29.12.2013 15:28

Plzeňská Kobra 11 - aktualizováno

Ve známem seriálu o dálniční policii Kobra 11 dochází při šílených honičkách za zločinci k řadě totálních havárií. Jsou to však jen velmi povedené filmové triky, při kterých neumírají lidé a ani není nikdo zraněn. Podobná honička se odehrála na výjezdu z Plzně, ale skončila obrovskou tragédií.

Policejní honička v Plzni skončila tragédií

Jednoho mrtvého a čtyři zraněné si vyžádala tragická srážka tří aut, ke které došlo v sobotu dopoledne ve Vejprnické ulici v Plzni. Auta se srazila, když policisté pronásledovali 32letého řidiče, který nezaplatil u čerpací stanice.

Po honičce v Plzni ujíždělo pronásledované vozidlo směrem na Vejprnice. „Pachatel ujížděl ve felicii, řidič tohoto vozu utrpěl zranění, jeho spolujezdkyně zemřela,“ řekla Právu policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Spolujezdkyni bylo 24 let.

Do felicie narazil peugeot, v němž se zranily dvě osoby. Účastníkem nehody byl také policejní vůz, podle upřesňujících policejních informací se však nejednalo o jednotku, která řidiče ve felicii stíhala.

„Řidič felicie dostal vlivem nepřiměřené rychlosti smyk, přejel do protisměru a čelně se srazil s peugeotem. Po nárazu byla škodovka odmrštěna na stojící policejní vůz, který zde vykonával běžnou hlídkou činnost nesouvisející s případem. Policisté, kteří felicii pronásledovali, nebyli v její bezprostřední blízkosti,“ vysvětlila Jiroušková.

„Všichni zranění byli s těžkými nebo středně těžkými zraněnými převezeni do plzeňské fakultní nemocnice,“ sdělil mluvčí záchranky Václav Ondra.

Nehoda se stala na výjezdu z Plzně. Vejprnická ulice byla v sedm večer ještě stále neprůjezdná, provoz by mohl být obnoven do 20 hodiny.

Zdroj Novinky.cz Policejní honička v Plzni skončila tragédií

V první řadě je nutno říct, že většina čerpacích stanic není kromě kamerového systému nijak zabezpečena proti nepoctivým řidičům. Už to jasně ukazuje, že případná škoda je pro majitele čerpací stanice banální, kdy v opačném případě by jistě učinil nějaké opatření, které by možnost ujet bez zaplacení znemožňovalo. Ve skutečnosti majiteli čerpací stanice žádná škoda nevzniká, protože je zde zneužíván nedostatek pracovních míst a škoda je přenášena na zaměstnance čerpací stanice, kteří však kromě nasazení vlastního života nemají žádnou jinou možnost, jak ujetí bez zaplacení zabránit.  

Fakticky tak jde o stejnou situaci, jako kdyby někdo nechal na chodníku volně loženou hromádku bankovek. Její odcizení by pochopitelně bylo nezákonné, ale lze si jen velmi obtížně představit, že by se v tomto případě pomáhači bezprostředně po oznámení jali pachatele pronásledovat. Pohádka o chrabrých pomáhačích pronásledujících zločince má však ještě další „slabé místo“. Za dobu od ohlášení nezákonného jednání a obvyklou příjezdovou dobu pomáhačů na místo činu, by se zloděj se svým autem už dávno ztratil v městské zástavbě. Mnohem pravděpodobnější tedy je, že „pronásledovatelé“ na ujíždějícího řidiče „natrefili“ čistě náhodou a pokusem o jeho zadržení vyprovokovali zběsilou honičku. Druhý den po nehodě podala tisková mluvka pomáhačů „upřesnění“ celé události, kde již o pronásledování pachatele není ani slovo a oproti původní verzi prý bylo do akce zapojeno více hlídek, což jen potvrzuje předchozí úvahu o údajném pronásledování.

Na útěku dostal smyk

Řidič vozu Škoda Felicia natankoval u benzínové pumpy na okraji Plzně v Křimicích, nezaplatil a ujížděl velkou rychlostí do centra města a poté přes Skvrňany směrem na Vejprnice. Po zhruba čtyřech kilometrech dostal na konci Vejprnické ulice těsně za Plzní smyk a vjel do protisměru, kde se srazil s peugeotem, v němž zranil dva lidi. Následně se auto odrazilo a narazilo do vozu policejní hlídky, stojícího mimo komunikaci.

"Do akce bylo zapojeno několik hlídek," řekla mluvčí. Podle svědka, který policii nahlásil krádež pohonných hmot, řidič felicie najížděl na obsluhu čerpací stanice.

Zdroj Novinky.cz  Řidič, který při prchání od pumpy zavinil smrtelnou nehodu, je ve vážném stavu

Nakolik opodstatněný byl zběsilý pokus o zastavení řidiče, který zjevně vedl k těžké havárii, svědčí především chování hlídky pomáhačů, která stála mimo komunikaci na výjezdu z města. Lze si totiž jen obtížně představit, že pokud by došlo k nějakému skutečně závažnému trestnému činu, že by hlídka jen tak lelkovala u výjezdu z města (slovy policejní tiskové mluvky - vykonávala běžnou hlídkovou činnost nesouvisející s případem), zatímco se údajně „další hlídky“ pronásledováním snažili o zadržení řidiče. Tím se posouváme k právní klasifikaci celého případu.

Do nádrže Škoda Felicia se vejde maximálně 42 litrů benzínu a při aktuální maximální ceně 36,40 Kč benzínu Natural 95 u plzeňských čerpacích stanic, tak mohla vzniklá škoda činit nanejvýš 1 529,- Kč

Trestní zákoník

§ 138 Hranice výše škody, prospěchu, nákladů k odstranění poškození životního prostředí a hodnoty věci a jiné majetkové hodnoty

(1) Škodou nikoli nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 5 000 Kč, škodou nikoli malou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 25 000 Kč, větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč, značnou škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 500 000 Kč a škodou velkého rozsahu se rozumí škoda dosahující nejméně částky 5 000 000 Kč.

S ohledem na výši škody se tedy řidič nedopustil trestného činu, ale pouze přestupku a zběsilé pronásledování pachatele se tak absolutně vymyká obvyklému postupu pomáhačů v podobných případech. Úkolem Police ČR je chránit občany před nezákonným jednáním a v tomto směru byl zásah pomáhačů zcela v pořádku, podstatný je však výsledek a ten je v porovnání se společenskou nebezpečností nezákonného jednání přímo katastrofální.  

Zmařený život mladé ženy, dva těžce a dva středně zranění lidé, jedno poškozené policejní auto a dvě auta na odpis. Pokud nebudeme počítat náklady na výjezd sanitek, odklizení trosek vozidel a opravu pomáhačského auta, tak jen náklady na léčbu zraněných nás všechny budou stát statisíce. To vše pro škodu na cizím majetku ve výši 1 529,- Kč.

Pokud řidič nehodu přežije, pomáhači ho chtějí obvinit z trestného činu obecného ohrožení. Nebyli to však obráceně pomáhači, kdo se nepřiměřeným postupem v dané věci dopustil trestného činu obecného ohrožení? Zkuste si tedy představit, že jedete se svými dětmi na výlet a členě to do vás nakouří pachatel drobné krádeže, protože je pronásledován pomáhači. Pokud to přežijete, budete za jediného viníka nehody považovat pouze pachatele drobné krádeže ujíždějícího před pomáhači? To asi těžko!

Aktualizováno

Podle posledních informací činila škoda 900,- Kč. Čerpadlářka, která událost oznámila pomáhačům, tohoto teď lituje, což lze snadno pochopit.

Police ČR za cenu lidských životů a obrovských finančních škod nahání pachatelé drobných krádeží a pro společnost skutečně velmi nebezpečných zločinců oblečených do talárů, kteří masově páchají zločiny proti základním lidským právům, si ani nevšimne.

 

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE


ZÁKLAD PRÁVA ČR

Teorie relativity práva

Spravedlnost je abstraktní pojem, který se dokáže v konkrétním případě projevem českého soudce naprosto vytratit.

E = mc3

Vice ZDE


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
symbol zmrdství

bývalý premiér ČR
Petr Nečas

Otec, který se dobrovolně vzdal svých dětí.


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
předseda Ústavního stolce

JUDr. Pavel Rychetský

Nevyšší stolice komunisty zaplevelené stolice.

Otec zločinné přísudkové vyhlášky 

Práva zlodějů Org.23/13 

Odepření práva zlodějům by vedlo k dalšímu prohloubení zásahu do základních práv.


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
Absolutně nejlepší 
ministr spravedlnosti ČR
JUDr: Pavel Blažek

Vyšší kultura se hned pozná!